Et lille planteskud i hånd

Lad dine børn være med til at plante den nye hæk

vdf3

Det er rigtig sundt for dine børn at få frisk luft. Ligeså er det bestemt ingen skade, hvis barnet er lidt fysisk aktivt. I en efterhånden meget elektronisk verden er der nemlig en tendens til, at børn sidder meget inde foran computeren, spillekonsollen eller mobilen, og der er således nogle ting, som de ikke naturligt lærer. 

Det kan derfor være en god idé som forældre at tage børnene med ud i haven og videregive nogle af de erfaringer, du selv har om havearbejde til dine børn. Et rigtig godt eksempel er, hvis du lader børnene være med til at plante en hæk.

trimmet

Har du selv helt styr på plantning af en hæk?

Hvis du aldrig selv har prøvet at plante en hæk, så er det lige så sundt for dig at lære, som det er for dine børn. Der findes mange gode nyhedssider som dagens.dk, der engang imellem har nyhedsartikler om emnet, eller du kan besøge forskellige planteskolesider, hvor du kan få hjælp til formålet, men i denne artikel får du også en lille guide til, hvordan du planter en hæk. 

Det bedste tidspunkt på året at plante en hæk er i det sene efterår, når bladene er faldet af. Dette er selvfølgelig lidt koldere, så husk at klæde jer på til lejligheden.

Som udgangspunkt skal du bruge mellem 4 og 5 hækplanter pr. løbende meter færdighæk. Disse bør du bestille i god tid, da planteskolerne ikke altid lige har den mængde barrodsplanter på lager, som du har brug for. Hvis du i stedet for små hækplanter vælger at give dig i kast med færdighæk, så skal du bruge 2,5 – 3 stk. pr. løbende meter. 

Når du skal i gang med plantningen, så lad være at giv dig i kast med øjemål. I stedet spænder du en snor ud mellem to solide pinde, der hvor du ønsker hækken skal være. Herefter graver du en rende i ca. to spadestiks dybde og 30 – 40 cm. bredde. Når du graver jorden op på denne måde, så forbedrer du vækstbetingelserne for din hæk.

Det er nu tid til at plante hækken

Det er en fordel at være flere til arbejdet, og netop derfor er det at plante en hæk også en oplagt mulighed for, at du kan få dine børn med ud i den friske luft. Den ene kan sætte planterne ned i renden, mens andre dækker rødderne til med den opgravede jord. 

Når der fyldes jord på planterne, er det en god idé at anvende den mest lerede jord først, så dette ligger nederst. Det betyder nemlig, at selve planten får lov at stå i den mere muldrige jord. 

Du får brug for en målepind til arbejdet, så du er sikker på, at planterne står med ens afstand. Vælger du en færdighæk, placerer du i stedet hækplanterne op mod hinanden, og på den måde får du hurtigt en flot afskærmende hæk. 

Det er dog relevant, at du husker på, at en færdighæk måske er nemmere, men også væsentlig dyrere end mindre hækplanter.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *